general knowledge questions about India:- is a country which is known for its diverse culture and history. It is full of unique people, destinations, and ideas that anyone can explore.

So it is almost impossible to know every single unique thing about this country. The more you explore G.K questions about India, the more you find.

I researched and listed 20 bizarre GK questions about India that can make you happy, excited, and amazed all at once.

list of General Knowledge Questions & answer about India:

1.There is a hill in India known as an anti-gravity hill. Where is that located ?

  • Gujarat
  • Meghalaya
  • Haryana
  • Rajasthan

answer: Gujarat

There are signs on the road that tell you to put your car’s gear on neutral. You will feel the force pulling your car in an upward direction. This mystery is nothing but an optical illusion. In fact, the slope is downward, but the surroundings mislead you into believing that it is upward.

2.Which day is celebrated as Indian Army Day ?

  • 15 January
  • 20 January
  • 5 October
  • 16 August

answer: 15 January

January 15 is celebrated as Indian Army Day in memory of Lieutenant General KM Cariappa. He took over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army. This position was taken from Francis Butcher in 1949. Francis was the last Commander-in-Chief of India.

3.Which Indian President got only 50 percent of his salary ?

  • APJ Abdul Kalam
  • Zakir Hussain
  • Rajendra Prasad
  • K.R Narayanan

answer: Rajendra Prasad

The first President of India did not take his full salary. Initially, he took only 50 percent of it. He donated 75 percent of his salary in later years, keeping only 25 percent for himself.

4.Bandra – Worli sea link has steel wires equal to ?

  • Weight of 20,000 African elephants
  • Earth’s radius
  • Earth’s circumference
  • Weight of 500 blue whales

answer: Earth’s circumference

Wires of the infamous Bandra-Worli Sealink in Mumbai equal Earth’s circumference, and the weight is equivalent to that of 50,000 African elephants.

5.Which is the largest animal fair in India ?

  • Nagpur cattle fair
  • Sonepur cattle fair
  • Jhalawar cattle fair 
  • Pushkar cattle fair

answer: Sonepur cattle fair

Asia’s largest cattle fair is held in Sonepur, Bihar. Many famous personalities like Akbar, Lord Clive, and Babu Kunwar Singh have visited this centuries-old cattle fair.

6.Science Day in Switzerland is dedicated after which Indian personality ?

  • C.V Raman
  • APJ Abdul Kalam
  • Homi Bhabha
  • Satyendra Bose

answer: APJ Abdul Kalam

May 26 has been declared as Switzerland’s Science Day. It dates back to the visit of former Indian President Dr. APJ Abdul Kalam in 2005.

answer: Pingali Venkayya

The Indian tricolor was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947. He proposed the initial design to Mahatma Gandhi in 1922, and it was later modified to its present form.

7.The Indian name of Yarlung Zangbo river ?

  • Narmada
  • Godavari
  • Brahmaputra
  • Ganga

answer: Brahmaputra

Yarlung Zangbo or Yarlung Tsangpo is the name of the upper stream of Brahmaputra river. It originates in the autonomous region of Tibet, China.

8.A market place in India is completely run exclusively by women. In which state is the market located ?

  • Maharashtra
  • Rajasthan
  • Manipur
  • Nagaland

answer: Manipur

Ima Keithel in Imphal is called Mother’s Bazaar. Women ran the market till the 16th century.

9.What’s the name of the world’s largest cricket stadium ?

  • Melbourne cricket ground
  • Motera cricket stadium
  • Eden Gardens
  • Sydney cricket ground

answer: Motera cricket stadium

Motera Cricket Stadium, also known as Narendra Modi Stadium, is the largest stadium in the world. It covers an area of 63 acres and has a capacity of 1,10,000.

10.It snows in a village in south India. The unique place is situated in ?

  • Kerala
  • Andhra pradesh
  • Tamil Nadu
  • Karnataka

answer: Andhra Pradesh

Lamabasingi, a village in Andhra Pradesh, often experiences snowfall during winters. It is situated at an altitude of 2702 feet. People also call it “Kashmir of Andhra Pradesh”.

11.First Sports person nominated for Rajya Sabha membership ?

  • Navjyot Singh Sidhu
  • Sachin Tendulkar
  • Milkha Singh
  • P.T Usha

answer: Sachin Tendulkar

Sachin Tendulkar’s term as a Rajya Sabha member was from 2012 to 2018.

12.Which of the following is the world’s first ever international university ?

  • Nalanda university
  • Bologna university
  • Harvard university
  • Oxford university

answer: Nalanda university

Nalanda University in Bihar was the oldest university in the world. It was destroyed by Bakhtiyar Khilji in the 12th century. They burnt not only books but also Buddhist monks. He did everything to drive Buddhism out of India.

13.India boasts of the highest helipad at the height of almost 22,000 ft. It is located in ?

  • Khumbu valley
  • Kanchenjunga
  • Siachen Glacier
  • Nanda Devi

answer: Siachen Glacier

The Siachen Glacier is located in the Karakoram Range of Kashmir near the India-Pakistan border. Siachen is an area of conflict and is guarded by the Indian Army. The temperature here can go up to -60 degrees Celsius.

14.Who is the first recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna award ?

  • Geet Sethi
  • Homi motiwala
  • Viswanathan anand
  • Pushpendra Kumar Garg

answer: Viswanathan Anand

Viswanathan Anand is a world-famous chess player. Anand was awarded the Khel Ratna in the year 1991.

15.Laccadive, minicoy and amindivi Islands were renamed in 1973 as ?

  • Andaman
  • Lakshadweep
  • Nicobar
  • Sri lanka

answer: Lakshadweep

Lakshadweep in Malayalam and Sanskrit means a million islands. They became a union territory of India in 1956 and were renamed in 1973.

16.Kathakali is a dance form associated with the Indian state of ?

  • Karnataka
  • Odisha
  • Kerala
  • Tamil Nadu

answer: Kerala

Kathakali is an Indian dance form rooted in mythology. The elaborate costumes and makeup of Kathakali have become a popular symbol of Kerala.

17.Who is popularly called the Iron Man Of India ?

  • Bhagat Singh
  • Subhash Chandra Bose
  • Rajendra Prasad
  • Sardar Vallabhbhai Patel

answer: Sardar Vallabhbhai Patel

Sardar Vallabhbhai Patel was entrusted with the task of the unification of the princely states of India. After persuading 562 princely states to become a part of the independent Indian Union, he was given this title.

18.What was the summer capital of India during british rule

  • Mumbai
  • Banglore
  • Shimla
  • Delhi

answer: Shimla

Shimla was the summer capital of British India by Sir John Lawrence. It was capital from the year 1864 to 1939.

19.Which one is the longest sea beach in India 

  • Marina
  • Calangute
  • Baga
  • Gokarna

answer: marina

Marina Beach is the longest beach in India and the second-longest in the world. It runs along the Bay of Bengal for a length of 12 km.

20.Who designed the present national flag of India ?

  • Pingali Venkayya
  • G. Subramania Iyer
  • Mahatma Gandhi
  • Rabindranath Tagore

answer: Pingali Venkayya

The Indian tricolor was adopted by the Constituent Assembly of India on 22 July 1947. He proposed the initial design to Mahatma Gandhi in 1922, and it was later modified to its present form.

conclusion

I hope you enjoyed answering these. If you are preparing for competitive exams which require G.K., keep reading.

These are just 20 questions, but there’s a little more for you guys.

Click on this link to get a list of the best G.K. books you can buy for your exams.

know more about Indian history.

Civil Services Exam Eligibility, Syllabus.